2012. április 29., vasárnap

Lori Wick: Ezer vihar - a háború poklában is létezhet szerelem

Eredeti cím: Every Storm
Műfaj: háborús / keresztény romantika
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2007
Fordító: Iváncsics Irma
Oldalszám: 344

1945 – Rigg az eszményeit követve jelentkezett katonai szolgálatra. A családja és Isten színe előtt kijelentette, hogy ha kell, az életét is feláldozza a hazájáért. Arra azonban aligha számíthatott, hogy a Csendes-óceán déli vidékén, egy Isten háta mögötti szigeten az éhhalál küszöbén álló amerikai lányra bukkan, aki egy repülőgép-szerencsétlenség egyetlen túlélőjeként tengeti életét. A férfi arra szerződött, hogy kemény katonákat vezessen véres csatákba, s miután végigharcolták a háborút, épségben hazavigye őket családjaikhoz. Az azonban álmában sem jutott eszébe, hogy egy korban hozzáillő, szívszaggatóan kiszolgáltatott nőre akad, aki nagy, barna szemével olyan könyörgőn mered rá, hogy elszorul a szíve, ha csak rápillant. Rigg mindent feláldozott, hogy hazája győztesen kerüljön ki a vérzivatarból. Vajon lehetséges, hogy valamilyen isteni ajándékra lelhet ebben a rideg embertelenségben?

Könyvismertető:
Mivel mostanába belefutottam pár fajsúlyosabb könyvdarabba, gondoltam, ma hétvégén lazítok, és jöjjön a romantika! Valami olyasmire vágytam, mint Frank G. Slaughter Kard és szikéje, vagy a Frontsebész, vagyis maradjunk azért a háborúknál, hogy ne csöpögjön annyira a szentimentalizmustól.
Hát nem tudtam nagyon sok könyv közül választani, ez a téma már lejárt a mindent elsöprő vámpír-erotika mögött, de hát mit tegyen az ember, ha másra támad gusztusa. Nagy nehezen végül rátaláltam az Ezer viharra!
Már az elején gyanús volt, hogy nem Slaughter-féle anyaggal van dolgom! Ebbe a könyvbe valami plusz is van amit elfelejtettek elmondani! Oh, megvan! Kérem, ez egy Christian historical romantic fiction (Keresztény, történelmi romantikus regény)!!! Igazi ritkaság a hazai könyvpiacon!!!!  Tehát ha arra számít valaki, hogy nagy lepedőgyűrések lesznek benne, hát téved, és nem is neki való ez a történet.
Lori Wick az egyik legsokoldalúbb
keresztény romantikus szerző.
A romantikának rengeteg fajtája van, kishazánban a könyves oldalakon ezek nincsenek szétválasztva, nem úgy mint külhonban.
Mert van ugye alapból, történelmi, és mai romantika, de ott a paranormális, az erotikus, a sci-fi, de van meleg- és szado-mazo romantika, skótos, vikinges, a szereplők bőrszíne alapján is megválogathatjuk az olvasni kívánt irodalmat... (és a végtelenségig sorolhatnám még) és van a keresztény. 
Az ilyen könyvekben elmaradhatatlanul felbukkan a hit és az önmegtartóztatás kérdése, ha pedig baj van a szereplők jó sokat imádkoznak, az írók ilyenkor belecseppentik kedvenc bibliai idézeteiket stb... És ott van még persze, hogy a történettel vasárnap templomba megyünk! Ha nem akkor: ááhhh... Továbbá: nem dohányzunk, nem iszunk, nem kufircolunk! Ha nincs hitünk, megtérünk és szűzen megyünk férjhez. Szex? Csak esküvő után!
Most azt hiheti az olvasó, hogy gúnyolódom az efféle könyveken, pedig korántsem. A meglepetés erejével ért, mivel egyáltalán nem számítottam erre, sőt, nem is találkoztam itthon még a romantika ezen típusával, de meg kell mondjam cseppet sem bánom hogy összefutottunk.
Szívmelengető, megható, és kellemes olvasmány. Némi bepillantást kapunk a torpedó naszádokon szolgáló II. Világháborús katonák mindennapjaiból, vágyakozásukról szeretteik után.



"Először csak halkan énekelt, majd hangja egyre inkább erőre kapott. Fogalma sem volt, hogy milyen hatást vált ki ezzel a hallótávolságon belüli férfiakból. Az emberek előjöttek a legénységi szállásról... csak álltak mereven, szemük a semmibe révedt, és hallgatták Lorri lágy tiszta szopránját, ahogy az otthonról énekelt."

A történet egyébként két szerelmi történet egy könyvben, melyet átitat a rendíthetetlen vallás, a reménység, és valami elbűvölő naivitás. Egy nap alatt végigolvastam.

Szívesen megnézném az Ezer vihart
megfilmesítve, mondjuk Gregory Peck
és Audrey Hepburn főszereplésével.
Hát ugye ez már nem fog megtörténni...

"... - Hazavihetem? Nem akarom, hogy megázzon, ha esetleg esne.
Lorri kilépett az épület melletti fedett rész alól, és felemelte fejét, hogy szemügyre vegye a makulátlan kék égboltot: egy parányi felhő sem árnyékolta be. Alig bírta elfojtani a mosolyát.
- Ez rendkívül kedves, még ernyő sincs nálam."

Kicsi időutazást lehet vele tenni az 1946-os háború utáni évek békés kis/nyárspolgári világába.
Elgondolkoztam azon, hogy milyen jó lenne ha az ilyen típusú regények eljutnának azokhoz, akik életében meghatározó a hit. Valószínű nekik úgysem lehetne eladni a vérmes ágyrengetőket, az Ezer vihar viszont betartja az etikettet. Bátran odanyomható a legbigottabb, legszigorúbb erkölcsű asszonykák kacsójába is a templom előtt, legalább a Biblián kívül mást is olvasnak.
Igazi mértékadó etalon lehet a főszereplők erkölcsi tartása a mai vallásos fiataloknak, még a bibliakörben is lehet róla beszélgetni annyira tiszta, és harmatos.

Nem tudom milyen eladási mutatókkal rendelkezik a könyv, csak annyit, hogy az Alexandránál alig maradt belőle néhány példány. Lehet érdemes lenne ezt a keresztény romantikát kicsit felpörgetni, de úgy hogy rá is legyen írva, hogy ez biza micsoda. Olyan stabil felvásárlóköre lenne, hogy nosza.
Szóval igazi kuriózum a ponyvák közt, és még az amerikai olvasói kritikák is elismerően nyilatkoznak róla, a keresztény imakörök pedig "Highly recommended" jelzővel látták el.

"Nagyapja egyszer azt mondta, hogy az aggodalom nem egyéb, mint büszkeség. Mi akarunk irányítani, de nem tudunk, hát aggódunk."

Egy kis érdekesség:
A tartalomból ugye tudjuk, hogy repülőszerencsétlenség történik és egy valaki éli csak túl. 6 hét múlva amerikai katonák találnak rá az éhhalál küszöbén álló amerikai lányra azon a bizonyos Csendes-óceáni kis szigeten... De nem hallották volna meg, ha nem énekli ezt a dal:

Deep in the Heart of Texas- (cover) by ruthie.von.music

Kritikai észrevétel:
Nos ezúttal nincs. Műfajában - a keresztény ponyva romantikában - szerintem tökéletesen hozza a színvonalat. Árban, kötésben, szerkesztésben korrekt.

Egy kis segítség, hogy hitelesebb legyen a kép: az 1940-es évek divatja


Profundus Librum értékelése


6/10
Kellemes olvasmány, határozottan pozitív összhatással, 
esetleg később is emlékezetes részekkel.

A könyvért külön  köszönet 





Webajánló: 
GoodReads
MOLY
A könyv megrendelése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése