2013. február 26., kedd

Gombapörkölt Shakespeare-ből !

Rodney LaTourelle
kanadai származású művész és író

Ha egy művész és egy tájépítész egyszer összefog, annak egészen biztosan provokáció lesz a vége. Az olvasóközönség ugyanis ma már nemcsak szellemi táplálékként veheti magához a nagy elődök gondolatait, hanem Descartes, Arisztotelész és Karl May szavain hízott gombákból készült ételeket is ehet. Bizarrul hangzik? Valóban az! És a megvalósítás sem kevésbé polgárpukkasztó.
Thilo Folkerts
német tájépítész, tanár, író
A kezdeményezés ötlete egy kertfesztivál keretében fognat, és nem sokkal ezután Rodney LaTourelle és Thilo Folkerts bele is vágott legújabb őrült vállalkozásukba.
Könyvtári selejtből, régi tankönyvekből és adományokból építették fel komposztfalaikat az erdő közepén, majd némi locsolás után hagyták, hogy a természet birtokba vegye ami egykoron az övé volt. Hogy biztos legyen a siker, a könyvek közé különböző gombacsírával beoltott tápközeget rejtettek. A program olyan sikeres, hogy ma már 8 fajta ehető gombát termesztenek. A gomba pedig finom, tápláló étel, mégsem hizlal, nem tartalmaz koleszterint és vegyszerezés nélkül is jól szaporítható, vagyis igazi környezetbarát termék. 
Ezeket az öko akciókat persze fel lehet fogni a könyvrongálás non plus ultrájaként is, de ha belegondolunk mennyi könyv is végzi a szeméttelepen, akár elnézőek is lehetünk a két művésszel szemben. Egy felmérés szerint ugyanis ezer papírkönyvből ötven év elteltével alig 75 marad fenn. Az újrahasznosítás ezen extrém, de felettébb merész és ötletes formája a természet és a szellem viszonyának kapcsolatát mutatja be, ahogy időtlennek hitt kulturális értékeink bomlanak le, és vállnak az enyészet martalékává egyre terjeszkedő civilizációnkban.
A Jardin de la Connaissance egyébként szabadon látogatható, és szabadtéri olvasóteremként funkcionál.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése