2013. október 8., kedd

2013. ŐSZI MEGJELENÉSEK - Szépirodalom

MARY NICOLS: Az ékszer
General Press Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.24.

Egy kicsi lány értetlen félelemmel figyeli, ahogy szülei álruhába bújtatják, és egy szolgálóra bízzák testvérével együtt, hogy később már családostul menekülhessenek kaotikussá váló hazájukból, a vörösök és fehérek dúlta Oroszországból. A terv nem sikerül, tragédiát tragédia követ, és a négyéves grófnő élete is veszélybe kerül. Angol hajók érkeznek a menekülőkért, hogy nyugatra juttassák az elesetteket, és a véletlen úgy hozza, hogy a kislányt a brit konzul szánja meg.
Az orosz grófnőnek egyetlen emléke marad a múltjából, a nagymamától örökölt értékes gyémántmedál, a Kirilov-csillag. Ez az ékszer kamaszként és fiatal felnőttként sem hagyja nyugodni. A kérdés újra és újra ott motoszkál a fejében: vajon apja és anyja túlélte a véres polgárháborút, valahol ma is ott vannak a sztálini Szovjetunióban? És az élet úgy hozza, hogy a fiatal nő egy férfit követve szülőhazájába indul, hogy felfedezze a múltját, de amit talál, az nem más, mint egy lepusztult otthon, nélkülözések, árulás és egy következő háború, amely megint menekülésre kényszeríti. Ám ekkor egy olyan szép szerelmet hagy maga mögött, amelyet új hazájában sem tud elfelejteni.

Mary Nichols (Nyári lak, Lány a tengerparton) romantikus regényében a viszontagságos kalandok, tragédiák mellett a sors számtalan szerencsés fordulatot is tartogat, és sokat szenvedett főhősünkre végül rátalál a boldogság.


SEBASTIAN BARRY: Tiszta fény
General Press Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.10.

Annie Dunne és unokatestvére, Sarah egy kis farmon él, Wicklow egy távoli és gyönyörű részén, az 1950-es évek második felében Írországban. Lassan minden régi eltűnik, de ők, mint két bástya, körülfogják és megvédik a hajdanvolt dolgokat. Amikor Annie unokaöccse és annak felesége Londonba megy munkát keresni, pici gyermekeiket, egy kisfiút és nővérét, a két idős asszonyhoz küldik, hogy a nyarat falun töltsék.
A gyerekek különös lehetőséget hoznak Annie életébe, éppen akkor, amikor a szomszéd farm mindenese Sarah-t tünteti ki félreérthetetlen figyelmével. Annie mindennapjainak biztonsága összedőlni látszik, és a két ártatlan gyermek világával való szembesülés is próbára teszi a lelkét, elszomorítja vagy fejtörésre készteti. Nem tehet mást, harcol azért, hogy megtalálhassa újra a szilárd talajt, a tiszta fényt - és megőrizhesse a szeretet érzését a lelkében, hogy ellen tudjon állni a nyugtalanság finom erőinek.
Sebastian Barry (Egy eltitkolt élet; Messze, messze; Kánaán földjén) megkapóan egyszerű lírai elbeszélése az ártatlanságról, a veszteségről, a megbékélésről szól. Nemcsak a korabeli ír falu titokzatos, zárkózott világa elevenedik meg a regényben, de az ott élők egymás iránti szeretete vagy éppen gyűlölete, egymásnak és a természetnek való kiszolgáltatottságuk. A kritika méltán emlegeti a szerzőt a legnagyobb ír elbeszélők sorában.

A. D. MILLER: Hóvirágok
Geopen Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.15.

Moszkvában zajlik a buja élet. Lepukkant kricsmikben vagy épp menő, túlfűtött bárokban bukkannak fel az éjszakai élet állandó szereplői: dögös csajok, titokzatos nagymenők, piti kis bűnözők. Olyan terep ez, ahol könnyű elrejtőzni, és ahol könnyű eltüntetni bármit vagy bárkit.
Ebbe a világba csöppen bele Nick, az angol jogász, akinek a munkájával kapcsolatban hamarosan feltűnik néhány gyanús ügylet. Ám ez nem különösebben érdekli, túlságosan belemerül az élet egzotikusabb és izgalmasabb történéseibe.
Aztán hirtelen, egy csapásra minden megváltozik. Egy verőfényes szeptemberi napon a metrón utazva megment két csinos orosz lányt egy zsebtolvajtól, és ettől a pillanattól az életét már nem képes józanul irányítani. Számára ismeretlen, leküzdhetetlen szenvedéllyel beleszeret Másába, és hamarosan azzal kell szembesülnie, hogy ő lesz a sötét titkok szövevényében vergődő áldozat. És mire olvadni kezd a hó, a szűzies takaró alól felszínre kerülnek a legszörnyűbb titkok és az eltűnt holttestek...
A. D. Miller regényét 2011-ben beválogatták az egyik legrangosabb angol irodalmi díj, a Man Booker Prize legesélyesebbjei közé. Több mint 20 nyelvre lefordították, és a megfilmesítés jogát is megvásárolták.

MURAKAMI HARUKI: A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei 
Geopen Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013. október

Tazaki Cukuru harminchat éves. Zárkózott, magányos férfi, pedig nincs egyedül. Szala, a barátnője úgy érzi, Tazaki megrekedt valahol a felnőtté válás küszöbén, és ez kapcsolatukat is visszaveti. A Tokióban élő férfi majdnem két évtizede elköltözött szülővárosából, ahol középiskolás éveit szinte egymáshoz nőve töltötte négy barátjával, két fiúval és két lánnyal. Bár az öt fiatal elválaszthatatlanul összetartozott, Tazaki közülük is kilógott: két fiú és két lány nevében szerepelt egy színt jelölő írásjegy, egyedül Cukuru volt „színtelen”. Aztán az öröknek hitt barátságnak egyszer csak vége szakadt, de a férfi azóta is egyhangúnak tartja magát, mint akinek nincs egyénisége. Szala rábeszélésére Tazaki hazautazik szülőföldjére, hogy megtudja, miért fordítottak neki hátat egykori társai. Miközben tizennyolc éve bezárult ajtókat tár fel, egyre biztosabb abban, hogy Szalával való kapcsolatának is csak akkor lesz jövője, ha megfejti a titkot... 




DELPHINE DE VIGAN: Semmi nem áll az éjszaka útjába
Könyvmolyképző Kiadó
Várható megjelenés: 2013.10.10.

A No és én című regénye miatt Magyarországon is jól ismert francia írónő ezúttal egy rendkívül személyes, érzékeny és őszinte szöveget nyújt az olvasónak: édesanyja öngyilkossága után zsigeri késztetést érez arra, hogy elmesélje a történetét, hogy választ keressen arra, miért alakult olyan fájdalmasan az élete, mitől vált mániás depresszióssá. Lucile-t a saját nézőpontjából, a túl gyorsan felnőni kényszerült gyermek szemével írja meg, megpróbálva megragadni azt a rejtélyt, amit az anyja - aki mindig egyszerre volt oly közeli és oly távoli - jelentett a számára. Ezt az önmagára kirótt feladatot olykor elviselhetetlenül nehéznek érzi, mégis hajtja az írás kényszere, egyre mélyebbre és mélyebbre merül a családi emlékezetben, ahol a sugárzóan fényes emlékek mellett (mögött) eltemetett titkok lappanganak.




LAWRENCE HILL: Valaki tudja a nevemet
Könyvmolyképző Kiadó
Várható megjelenés: 2013.10.30.

Ezek a felszabadítók azt mondják, azért hoztak engem Angliába, hogy segítsek megváltoztatni a történelem menetét. Nos, ezt majd meglátjuk. De ha ilyen sokáig éltem, kell, hogy legyen valami oka.
Miután még gyerekként elrabolták Afrikából, hogy rabszolgaként Dél-Karolinában dolgozzon, Aminata Diallo csak a szabadulására tudott gondolni és arra, hogyan juthatna vissza szülőfalujába. Először egy indigó-kereskedőhöz került, aki felismerte a fiatal lány páratlan intelligenciáját. Később, már felnőtt nőként, elszakadt férjétől és gyermekétől és a Függetlenségi Háború káoszában találta magát.
Manhattan-ben Aminata segít a "Négerek könyvét" megírni, amely azon feketék nevének listája, akiknek szolgálataikért az angol király szabad elvonulást ígért Új-Skóciába. Amikor a brit rabszolga-felszabadítók új "kalandokat" keresve eljutnak Sierra Leone-ba, Aminata közreműködik abban, hogy 1200 új-skóciai fekete költözhessen vissza Afrikába. Aminata tevékenysége felnyitja a brit közvélemény szemét, ami nagyban segíti a felszabadítási törekvéseket.
Ez a magával ragadó történet egy figyelemre méltó nő életéről hat évtizedet és három kontinenst ölel át és a történelem egy kegyetlen fejezetét eleveníti.

TIMOTHY KUREK: Kereszt a szekrényben
Könyvmolyképző Kiadó
Várható megjelenés: 2013.11.15.

Timothy Kurek a nasville-i Bibliaövezet egyik szigorú, konzervatív, keresztény gyülekeztében nevelkedett, és korán megtanulta az elkülönülés evangéliumát. De Timothy útját egy szülei által kitagadott, leszbikus lány képében hamarosan keresztezi a világ. Timothyn zavarodottság lesz úrra, vallásos neveltetésével kapcsolatban kételyek és kérdések kínozzák. Timothy rádöbben, hogy csak akkor érezhet együtt a lánnyal, és értheti meg fájdalmát, ha azoknak az embereknek a cipőjébe bújik, akikről azt tanították neki, messziről kerülje őket... Elhatározza, hogy melegnek adja ki magát ország-világ előtt, hogy megtapasztalja, milyen hatással van a melegség bélyege az életére. A Black Like Me hagyományait követő Kereszt a szekrényben egy történet emberekről, hitről, és egy férfi megbotránkoztató kísérletéről, aki Jézust keresi a peremen.




VÁMOS MIKLÓS: Majdnem összes
Európa Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.11.


"Majdnem az összes novellám olvasható ebben a könyvben. Kivétel a "bár" című 1998-as kötetem: mai szemmel is úgy látom, sikerült olyan szorosra szerkesztgetnem annak idején, hogy fájna szétszedni. Ugyancsak kihagytam a nyolc novellát, amelyek kettesével, ikerszövegként jelentek meg a Tiszta tűz -ben, mert... csak. Nem foglalkoztam továbbá azzal a két tucatnyival sem, amelyeket angolul írtam, amikor évekig a Yale-en időztem. Jó érzés, hogy vannak munkáim egy világnyelv fogságában. Hagyományosan a magyart tekintik irodalmi cellának, és tessék. Végezetül nem kerülhettek be azok, amelyek a bizonytalan jövőben készülnek el, fölteszem (remélem), várhatóak ilyenek.
Válogatott novelláskötet: ez úgy hangzik, mint egy olyan kitüntetés, amelyet csak halála után kaphat meg az ember. Ennek szellemében én most másodszor kerülök a halálomon túlra. Jelent már meg válogatott novelláskönyvem (Magvető, 1981), pedig akkor még nevetségesen fiatal voltam az elmúláshoz. Live fast, die young? Utóbbiról szerencsére már lemaradtam."

JOSÉ SARAMAGO: Tetőablak
Európa Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.27.


"Minden lélekben, ahogy minden házban is, a homlokzat mögött egy belső világ rejtőzik..."

Ugyanígy van ez Saramago regényének hőseivel, akik nem tudnak kitörni kisszerű életükből, még bűneik is elhamvadnak, mielőtt beteljesülnének... 

Mindannyian ugyanabban a házban laknak: a leszbikus kapcsolatot kereső varrólány, akit gyönyör, fájdalom és szégyenteljes titok köt össze testvérével, a sivár házasságának fogságában vergődő, éjjelente olcsó kalandokat hajkurászó szedő, a luxusprostituált, aki végül büszkén kilép megalázó kapcsolatából, és eltűnik az éjszakában...
És ott van a suszter, aki még mindig reménykedik egy jobb világban, s a nála lakó fiatalemberrel próbálja elfogadtatni a saját igazát. Abel - akiben az író talán saját magát írta meg - nyughatatlan lélek, nem tudja, mit akar, nem látja, merre visz az útja, és a suszterrel való beszélgetéseiben próbálja meglelni a rejtett lényeget, ami valóságos értelmet adhat a létezésének.

"Elmenni sem kívánkozott... tudta, hogy mit találna az utcákon: ...az élet önző lendületét, a mohóságot, a félelmet, a sóvár vágyat, az utcán bolyongó nők hívogató szavát, a reménykedést, az éhséget, a luxust - és az éjszakát, amely lehántja mindenkiről az álarcot, hogy megmutassa az ember igazi arcát."

Saramago második regényét könyvkiadója, melynek elküldte, válaszra sem méltatta, s ez a csalódás annyira kedvét szegte, hogy egy időre felhagyott az írással. Most, évtizedekkel később, az író halála után világszerte megjelenik ez a korai alkotása is, amelyben Saramago értő olvasói már felfedezhetik a későbbi Nobel-díjas regényíróra jellemző társadalmi érzékenységet, a filozofálásra való hajlamot és az erős erotikus töltést.

LEV TOLSZTOJ: Háború és béke I-II.
Európa Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.24.

Makai Imre több mint fél évszázados, gyönyörű fordítása most újraszerkesztve jelenik meg: kiküszöböltük az óhatatlan szövegromlásokat, pótoltuk a kimaradt mondatokat, bekezdéseket, továbbá az internet adta lehetőségekkel is élve pontosítottunk egyes helyeket, javítottuk és bővítettük a hátsó jegyzetanyagot.

Nagy tér, nagy idő, földrésznyi események, császárok, hercegek, parasztok, katonák, rengeteg ember, köztük az olvasót holtig elkísérő emlékalakok, csecsemősírás, haldoklók lázképei, aranyló hétköznapok és temérdek elpazarolt vér, százezrek halálával írott kísérleti történetfilozófiák s köztük a boldogságvágy apró mozdulatai, családi közhelyek időtlen bölcsessége - egészebb világ teremtésére elbeszélő még nem vállalkozott, hacsak egy nem: az Íliász szerzője. Tolsztoj sem azelőtt, sem azután nem lelte oly megszállott örömét az írásban, mint a Háború és béke hét bő esztendejében, mikor szelleme minden erejével a regényt fűtve "csak írónak, semmi másnak" vallhatta magát. Ám ebben az óriáspanorámában is színre lép, ha nem is a próféta még, de a nagy kérdező, s feldúlja néhol látomása rendjét, csak hogy kérdezhessen. Thomas Mann szavaival: "Művészi szemszögből nézve mégis ez a titáni ügyefogyottság adja művének azt az óriási erkölcsi nyomatékot, azt az Atlaszhoz mérhető morális izomterhelést és felkészültséget, mely a szenvedő Michelangelo világára emlékeztet."

HÁY JÁNOS: Xanadu - Föld, víz, levegő
Európa Könyvkiadó - Részlet a könyvből: BELEOLVASÓ
Várható megjelenés: 2013.10.21.

Nem nagy dolog.
Kell pár tucat angyal, egy Teremtő, néhány részeges tengerész, egy velencei kereskedő, egy piránói lány, kell egy nagy tenger, kellenek rá hajók, kell Velence, és kell Piránó, kell Marlon, a régi kópé, és az elrejtett angyallány, Marion.
Összekeverjük, kiöntjük, és készen van az első fejezet. Aztán megint kavarunk rajta, kiöntjük, és készen a második fejezet. Keverünk harmincnyolcszor, és készen van mind a harmincnyolc fejezet.
Nem nagy dolog.
Bárki megcsinálhatja, ha van neki egy akkora tálja, amibe belefér pár tucat angyal, egy Teremtő, néhány részeges matróz, egy nagy tenger, meg Velence...

"A legenda szerint a velencei kereskedő olthatatlan szerelemre gyulladt egy szép piránói hajadon iránt, aki türelmetlenül leste, mikor fut be a kikötőbe szerelmesének hajója. A városi szóbeszédre fittyet hányó velencei építtette a kikötőre tekintő palotát, s tétette rá a feliratot: Lassa pur dir - Hadd fecsegjenek." (Jugoszlávia útikönyv. Bp., 1997, 558. o.)

"Hétszáz ékes palota közé
kincstárat vasból rakatott
s a napot akarta ráveretni,
mint óriás, tüzes lakatot."

ROBERT MERLE: Mesterségem a halál
Európa Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.15.

A nácizmus s egyben a huszadik század egyik legrejtélyesebb figurája a becsületes, nyílt tekintetű, kék szemű, német családapa, aki pedáns tisztviselő módjára elvégzi munkáját a haláltáborban, majd hazamegy, és példás családi életet él. Hogyan lehetséges? Sokan próbáltak már felelni erre a kérdésre, de nem lehet: egyszerűen felfoghatatlan. Merle a legrégibb, legegyszerűbb írói módszert választja: egyes szám első személyben, belülről ábrázolja a táborparancsnokot kamaszkorától kezdve. És az olvasó egyszer csak azon kapja magát, hogy már maga is tervezget, számol, gondolkozik, hogyan lehetne ésszerűbben, hatékonyabban megszervezni a transzportok mozgatását, hogyan lehetne megduplázni az üzem napi termelését. Annyira azonosul a főhőssel, hogy a Feladat teljesítése közben elfeledkezik róla, hogy miről is van szó. S ha nem csapja falhoz dühében a könyvet, akkor rájön, hogyan lehetséges: hát így. 



VLADIMIR NABOKOV: Baljós kanyar
Európa Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.14.

A "Baljós kanyar" drámai erejű vízió a huszadik század emberéről, akit egy izmosodó zsarnoki állam fenyeget - olyan állam, mely az Egyenlőség és Közösség jól ismert jelszavainak leple alatt elpusztítja nemcsak a szabad gondolatot, hanem az igaz és mély emberi érzelmeket is.
Adam Krug, a filozófus azon kevesek egyike, akik még őrzik szellemi függetlenségüket, s ezért akarja megtörni, hatalma alá gyűrni őt egykori iskolatársa, Paduk, az Átlagemberek Pártjának vezetője: az új szörnyállam vezetője.
A nyitó jelenettől kezdve, mely egy kórházban játszódik, ahol a filozófus felesége meghal, az utolsó lapokig, melyeken a szerző, mint Prospero A vihar végén, visszaveszi az uralmat a képzelete által teremtett lények fölött, iszonyatos, egyre növekvő intenzitású dráma zajlik, melynek színe egy álom hátborzongató, villódzó ragyogása.

A "Baljós kanyar", Nabokov 1946-ban alkotott regénye páratlanul finom művészi eszközökkel megformált antiutópia, mely izzó gúnnyal parodizálja a fasizmust és a kommunizmust, a század minden kannibál eszméjét, a múlt, a jelen és a jövő valamennyi, önmagát mindenhatónak képzelő diktátorát.
A gyilkos gúny mögött a regény ritmusát egy szerető, gyászoló, megözvegyült, aggódó szív dobogása és egy zseniális elme lüktetése adja...

ROBERT MERLE: Védett férfiak
Európa Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.11.

A Magyarországon igen népszerű francia írónak a "Mesterségem a halál", a "Francia história" és a "Majomábécé" mellett ez az egyik legnépszerűbb műve.

Fagyos éjszaka. Dermedt csöndbe burkolódzik a szögesdróttal körülkerített, nagy kiterjedésű birtok. Egyetlen bejáratánál őrtorony magasodik, ahol egy tengelye körül forgó gépfegyver mellől egy milicista lány fürkészi a kihalt tájat, amelyet kísértetiesen pásztáz egyre-egyre a fényszóró sugara.

Hol vagyunk? Koncentrációs táborban? Vagy csupán egy védett körzetben, ahol tudós férfiak a halálos kimenetelű agyvelőgyulladás ellenszerét kutatják? A regény valamikor a nyolcvanas években játszódik az Egyesült Államokban. A swifti képtelen helyzet a következő: ismeretlen vírusú agyvelőgyulladás pusztít, és a járvány halálos minden nemzőképes férfira. A nők az élet minden területén átveszik a hatalmat, a köztársasági elnök pedig egy férfigyűlölő nő lesz, aki a látszat kedvéért beleegyezik, hogy egy nagy gyógyszergyár védett területet létesítsen a betegség ellenszerét kutató tudós férfiaknak. A kutatócsoport vezetője Martinelli doktor, aki, miközben társaival az emberi faj fennmaradásáért küzd, a nők között is szövetségesekre talál, és megindul a tragikomikus, fordulatos, szövevényes küzdelem...

HÁY JÁNOS: Mélygarázs 
Európa Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.25.

Három szereplő. Egy történet. Mindhárom áldozat, mindhárom elkövető, és azok is ők hárman, akik véletlen keverednek az eseményekbe. Egy, ki a mesék világa felől szemlél, egy, ki az okokat kutatja, egy, ki vádakat olvas a világra, hogy mért olyan, amilyen. Egy férfi és két nő. Mindhárman ki akarnának keveredni a napvilágra, mégis ott bolyonganak valahol a mélygarázsban. Három, szerelem utáni élet és egy valahai szerelmi viszony három sarka, s egy készülődő titokzatos bűntett. Mit jelent élni, érezni, kötődni, sorsot építeni? Mit jelent egy olyan világban lenni, ahol minden élet egyedi és autentikus, de az életek közös világa telis-teli van hamissággal? Számvetés azzal, ahogy élünk és éltünk, s egyben sors és korkritika A mélygarázs. Sodró monológok, meghökkentő gondolatfutamok, a múlt és az életépítés kendőzetlen feltárása. Szembesítés képzeteinkkel és tévképzeteinkkel.

Három ember különálló és közös sorsa, három monológ, ami egy pillanatra sem idegen tőlünk, mert rólunk beszélnek, mert belőlünk vannak összerakva. Fogják a kezünket, és végigjárják velünk a földmélyi termeket, nemcsak az ő világukat, hanem a miénket is. Csípni fogja a szemünket a füst, néha úgy fog tűnni, teljesen elfogy a levegő, és fájni fog, nem csak a fejünk. De mégis érdemes végigjárni a föld alatti világot, mert így van esélyünk, hogy elérjük a napsütötte sávot. Mi kiléphetünk, míg a szereplőink visszafordulnak, hogy kézen fogják, s a félhomályos termeken végigvezessék az újabb vándort.
Részlet a könyvből: BELEOLVASÓ

GÖRÖG DRÁMÁK
Aiszkhülosz, Szophoklész, Euripidész, Arisztophanész
Európa Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.15.

A jegyzeteket Szepessy Tibor készítette. 
A kötet tartalma:

Aiszkhülosz: Leláncolt Prométheusz. (Ford. Trencsényi-Waldapfel Imre.) 
Szophoklész: Antigoné. (Ford. Trencsényi-Waldapfel Imre.) 
Euripidész: Íphigeneia Auliszban. (Ford. Devecseri Gábor.) 
Arisztophanész: A madarak. (Ford. Arany János.)










GAVIN EXTENCE: Az univerzum és Alex Woods
Maxim Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.11.29.

Alex Woods jól tudja, hogy nem éppen átlagosan kezdődött az élete. Azt is sejti, hogy egy érzékfeletti képességekkel megáldott leányanya, az édesanyja, nem teszi rokonszenvessé az iskola rémei előtt. Tudja továbbá, hogy az életben a legképtelenebb dolgok megtörténhetnek - a fejét elcsúfító forradás tanúskodik erről. Azt azonban ő sem látta előre, hogy a mogorva, megözvegyült remetével, Mr. Petersonnal való ismeretsége barátság lesz. Az idős férfi arra tanítja, hogy az életben egyetlen nagy dobásunk van, és hogy ezért jól, a lehető legjobban kell dönteni. Így hát, amikor a tizenhét éves Alexet Doverben megállítják a vámtisztviselők 113 gramm marihuánával a kocsija kesztyűtartójában, meg egy urnával az utasülésen, miközben az egész ország felbolydult miatta, halálosan biztos abban, hogy jól döntött.





LUCA DI FULVIO: A lány, aki megérintette az eget
Maxim Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.16.

A történet Róma mocskos sikátoraiban, bűzös csatornáiban kezdődik. Amikor Mercurio, a születésétől fogva árva, tolvaj fiú, a kis Zolfo, a szép Benedetta és a félkegyelmű óriás, Ercole kifosztják a zsidó Shimon Baruchot, nem sejtik, hogy az életük fordulóponthoz érkezett. Ugyanis miután a zsidó férfi a nyomukra bukkan, megöli Ercolét, miközben Mercurio a kése hegyével az ő torkát találja el. Mercurio úgy hiszi, megölte a kereskedőt, ezért úgy dönt, hogy Zolfóval és Benedettával Velencébe menekül.
A Velencei Köztársaságba vezető úton a három gyerek sorsa keresztezi a szabadságot kereső zsidó, Isacco, az orvoslásban is jártas tolvaj és a lánya, Giuditta sorsát. Mercurio beleszeret a lányba, érzései viszonzásra is találnak, ám amikor az úti céljukat elérik, szembesül azzal a rengeteg nehézséggel, amelyet le kell küzdenie, hogy az álmát valóra válthassa.

Bár a regény több fiatal sorsát is összefűzi, a könyv főszereplője mégis a Szerelem. A Szerelem nagybetűvel, mely olyan elsöprő hatású, hogy megváltoztat mindent. Olyan egyetemes érzés, amely összeköti a lelkeket, amely túlmutat az egyes párok kapcsolatán. Két fiatal között fakadt szenvedély, mely olyan érzéssé válik, amely képes jobbá tenni az embereket, olyan szerelemmé, amely a sors szálait szövi, amely a világot mozgatja.

MARIA SEMPLE: Hová tűntél, Bernadette?
Maxim Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.16.

A hírhedt Bernadette Fox: A Microsoft csodagyermeke, Elgie Branch számára vidám, friss, tehetséges és kissé zűrös feleség.
Az iskola előtt várakozó anyatársak szemében: fenyegetés.
A tervezőmérnökök számára ő az építészforradalmár.
A 15 éves Bee legjobb barátja, vagy egyszerűen csak: anyu. 
Egyszer csak fogja magát, és eltűnik.
Beenek a világ végére kell utaznia, hogy megtalálja.
A Hová tűntél, Bernadette? kötelező olvasmány, ellenállhatatlan, mélyen megindító könyv a helyét nem találó zseniről, anya és lánya szerepéről a világban.








PETER HELLER: Kutya csillagkép
Maxim Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.16.

Hig valamilyen okból túlélte az influenzajárványt, amely mindenkit elpusztított a környezetében. Meghalt a felesége, a barátai; egy elhagyatott repülőtér egyik hangárjában él kutyájával, Jasperrel és egy harcias, fegyvermániás, embergyűlölő férfival, Bangley-vel.
Hig az 1956-os Cessnájával a reptér széléig merészkedik, eljár a hegyekbe horgászni, hogy úgy tegyen, mintha semmi nem változott volna. Ám amikor egy véletlen adást fog a gépének a rádióján, a hang reményt ébreszt benne, hogy létezik egy jobb élet - olyan, mint amilyen a régi élete volt - a repülőtéren túl. Mindent kockáztatva túlrepül azon a ponton, ahonnan még biztonságban vissza tudna térni a reptérre, és követi a recsegő rádióhangot. Amit talál, sokkal jobb és sokkal rosszabb, mint amit valaha remélni mert. 
A San Francisco Chronicle és az Atlantic Monthly is az év legjobb könyvének nevezte.




KRISTINE BARNETT: A szikra
Egy anya története a zseninevelésről
Európa Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.30.

Kristine Barnett fiának IQ-ja nagyobb, mint Einsteiné, fotografikus memóriával rendelkezik, és két hét alatt egyedül megtanulta a függvénytant. Jacob kilencévesen fogott hozzá egy olyan eredeti asztrofizikai teória kidolgozásához, amelyért szakértők szerint egyszer Nobel-díjat kaphat, tizenkét esztendősen pedig már fizetésért végzett kvantumfizikai kutatásokat. Történetét azonban az teszi még inkább figyelemre méltóvá, hogy Jake rendkívüli elméje kis híján az autizmus ködébe veszett. Kétévesen, amikor állapotát diagnosztizálták, az édesanyjának azt mondták, ez a gyerek talán soha nem lesz képes önállóan bekötni a cipőjét.

"A szikra" egy édesanya különleges visszaemlékezése. Miután Jake-et otthon és a fejlesztő óvodában olyan "szakértők" vették körül, akik a legalapvetőbb készségekre próbáltak összpontosítani, és korlátozni igyekeztek mindabban, ami elvonta ezektől a figyelmét - a csillagok, a falon mozgó árnyékok, a skótkockás kanapéhuzat tanulmányozásában -, Jake szellemileg egyáltalán nem haladt előre. Kristine érezte, hogy változtatnia kell ezen. A szakemberek és a férje, Michael helyett a saját ösztöneire hallgatott, kivette Jake-et a fejlesztő óvodából, és hozzálátott, hogy maga készítse föl az óvodai nagycsoportra.

A házuk garázsában vezetett családi napközi tapasztalataira támaszkodva eltökélten fáradozott a Jacobban észrevett "szikra" - a szenvedélyes érdeklődés - lángra lobbantásán. Úgy döntött, nem azzal törődik, amire a fia képtelen, inkább a képességeire fog koncentrálni. Ez az alapelv, valamint a játékok és normális gyermekkori élmények (labdázás, kirándulás, kerti sütés) fontosságába vetett hit segítette Kristine-t a hihetetlen akadályok leküzdésében.

Barnették nem voltak jómódúak, és az anyagi gondok mellett Kristine-nek saját súlyos egészségügyi problémáival is szembe kellett néznie. Kristine és Michael kitartó munkával, Jake meg két öccse iránti elszánt odaadással, valamint a rokonok, ismerősök összefogásába vetett rendíthetetlen hittel mégis minden várakozást felülmúló eredményeket értek el. "A szikra" drámai, gondolatébresztő, szemléletformáló elbeszélés a félelmetes nehézségekkel szembeszálló szeretet és bátorság erejéről, a káprázatos lehetőségekről, amelyek akkor tárulnak föl, ha megtanuljuk, hogyan aknázzuk ki maradéktalanul a minden gyermekben, valamennyiünkben ténylegesen rejtőző képességeket.

NYÁRY KRISZTIÁN: Így szerettek ők 2.
Újabb irodalmi szerelmeskönyv
Corvina Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.30.

Nyáry Krisztián új könyvében ismét 40 magyar író és költő izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati története szerepel. Néhány igaz mese magyar írókról és költőkről, amelyeket kevesen ismernek. A szerző Csokonaitól Vas Istvánig, Dérynétől Déry Tiborig mesél el 40 történetet múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.

Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel könyv lett, a kötetből pedig az elmúlt év egyik legnagyobb könyvsikere, amely elnyerte a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budai-díját és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fitz József-könyvdíját is.
A szerző célja ezúttal is az, hogy az elmesélt szerelmi történetekkel kedvet csináljon a művek olvasásához.

WM. PAUL YOUNG: Keresztutak
Immanuel Alapítvány
Várható megjelenés: 2013.10.25.

"A Viskó" Magyarországon is többszázezres olvasótáborából már rengetegen várják a szerző új könyvét. Ahol "A Viskó" kiadásra került, a "Keresztutak" megjelenését is óriási várakozás előzte meg. Méltán. Sok-sok olvasó szerint, ha lehet, egy még izgalmasabb történet várja a vásárlót...

Anthony Spencer önző üzletember, aki büszke arra, hogy saját erejéből jutott fel a csúcsra, bár a győzelemért fájdalmasan nagy árat kellett fizetnie. Tony egy agyvérzést követően kómában fekszik a kórház intenzív osztályán. Egy szürreális világban "ébred fel", egy "élő" tájon, amely az ő földi életének szépséges és romlott oldalait tükrözi. Úgy véli, a szereplőket, akikkel élénk beszélgetéseket folytat, pusztán saját tudatalattija vetíti ki, mégis követi utasításaikat, hátha így rátalálhat a valódi életre, vagy akár a megváltásra.
Kalandja során Tony egyre mélyebb kapcsolatokba bonyolódik. "Lát" mások szemével, és átérzi, amit átélnek, mégis "vak" arra nézve, milyen következményekkel járhat az, ha elrejti saját céljait és veszteségét, melyek hadakoznak a gyógyulás és bizalom lassan kibontakozó folyamataival.
Vajon az események váratlan alakulásának hatására Tony megvizsgálja-e az életét? És felismeri-e, hogy kártyavárat épített összetört szíve mérgezett talajára? Lesz-e bátorsága meghozni azt a létfontosságú döntést, amellyel helyrehozhatná az óriási igazságtalanságot, amit még kómába esése előtt indított el?

KURT VONNEGUT: Éj anyánk
Helikon Kiadó
Várható megjelenés: 2013.10.11.

"Így megy ez" - Vonnegut-életműkiadás a Helikon Kiadónál A fekete humor nagymesterének életműve új sorozatban kerül az olvasók elé, a Helikon Kiadó gondozásában. A sorozat kötetei akképp követik majd egymást, ahogy annak idején megjelentek. Időrendben. Semmi szemezgetés, kimazsolázás. Vonnegut tudniillik ma már klasszikus szerző.

RÖVID TARTALOM Az "Éj anyánk" igazi kihívás az olvasó erkölcsi érzékének. Howard Campbell Jr., második világháborús amerikai kém náci háborús bűnösként várja tárgyalását egy izraeli börtönben. De vajon tényleg bűnös? Az akasztófahumorral bőségesen átszőtt, briliáns regényben Vonnegut a feketét és fehéret a szürke egy egészen hátborzongató árnyalatába forgatja, és ítélete mindnyájunkat kísért.




MÁRAI SÁNDOR: Eszter hagyatéka
Helikon Kiadó
Várható megjelenés: 2013.11.04.

Az 1939-ben írt kitűnő regény egy beteljesületlen szerelem története. A mindig fellegekben élő, jellemgyenge, de szeretni valóan kedves Lajos és Eszter húsz esztendővel korábban bontakozott szerelmét rombolta szét, amikor a férfi Eszter nővérét, Vilmát vette feleségül. Felesége halála után, gyermekeivel látogatóba érkezik az asszonyhoz, aki még mindig szereti.
A találkozás oka igencsak prózai: Lajos, aki már mindenétől megfosztotta Esztert, most végső menedékét készül "elrabolni", a családi otthon eladására kéri. Eszter ekkor tudja meg, hogy a férfi nősülése előtt végső elkeseredésében levelekben könyörgött Eszternek, hogy szökjenek meg együtt, mert szüksége van rá.
Eszter azonban sohasem kapta meg a leveleket...




MÁRAI SÁNDOR: Egy polgár vallomásai
Helikon Kiadó
Várható megjelenés: 2013.11.04.

A könyv, amit eddig csak csonka változatban ismert a magyar olvasóközönség. A könyv, amiről azt hittük, hogy ismerjük minden részletét.
A könyv, ami kora botrányműve volt. És hiányos 1935 óta.
Az író talán legjelentősebb alkotása több mint hét évtized után jelenik meg teljes és csonkítatlan kiadásban! A kötetben egyaránt olvasható az eredeti szöveg, valamint az 1940-es cenzúrázott és kihúzott változat is, ezzel a Márai „főmű” végre teljességében jut el az olvasókhoz.
Márai az elkötelezettségről vall benne, hitvallásos módon: hűnek maradni egy városhoz: Kassához, egy osztályhoz: a polgársághoz, egy életformához: az európai kultúrához - még akkor is, amikor a város már "elveszett", az osztály széthullott, és az európai kultúrán is sebet ejtettek erőszakos hatalmak.
A kötethez Fried István írt szakmai utószót.

MÁRAI SÁNDOR: Ég és Föld
Helikon Kiadó
Várható megjelenés: 2013.10.18.

Az 1942-ben megjelent "Ég és Föld" Márai tudatosan befelé forduló, sztoikus időszakának termése. Marcus Aurelius tanácsát megfogadva "kulcsra zárja szívét", és csak az írásnak él. A kötet talán legélőbb része az öregedésről szól. A negyven és ötven év közti ember nem olyan csípős és türelmetlen többé, megóvni szeretne, megmenteni. A jelennek él, mert nincs más boldogság, csak a valóság megismerése, elviselése és megértése. Krúdy Gyuláról írja az önmagát is jellemző sorokat: Krúdy nem "avatott be" senkit a világ titkaiba. Fütyült az olvasóra, a világra. Ezzel a tiszta szándékkal ide lehet jutni végül, egy földszintes házba, Óbudára. Ez minden, amit elérhetünk. Ez a valóság.
És ez Márai.
Az aforizmagyűjtemény a Márai életbölcsességei sorozatban jelenik meg Kő Boldizsár illusztrációival.





MÁRAI SÁNDOR: Az igazi
Helikon Kiadó
Várható megjelenés: 2013.10.11.

Lehet-e az érzelmeket az értelem segítségével megsemmisíteni, teszi fel a kérdést Márai e mélylélektani drámában. A válasz: nem, mert az érzéseket néha, szerencsés esetben meg lehet szelídíteni és el lehet sorvasztani, de az értelem soha nem győzheti le.
Az 1941-es regény egy zátonyra futott házasság monológja; Márai előbb a feleség, aztán a férj szemszögéből avatja be olvasóit a bonyolult szerelmi háromszögbe; a kettősség és a párhuzamok látszólag kusza egyvelege bravúros pontossággal metszi át a viszonyokat és a viszonyulásokat.
Márai nem igazságot szolgáltat (egyáltalán lehet?), csupán ott a nyitott-megválaszolt kérdés mindannyiuk feje fölött: mi is a mozgatórúgó? Van-e különbség abban, ahogy a férfi tekint a nőre, mint fordítva? Vagy vannak szerelmen felüli motivációk is?




MÁRAI SÁNDOR: Judit... és az utóhang
Helikon Kiadó
Várható megjelenés: 2013.10.11.

Ez a két írás folytatása és befejezése "Az igazi" című regénynek, mely a negyvenes évek elején jelent meg, írja jegyzetében Márai 1979-ben. Természetesen önálló mű (is), miközben annyiban kapcsolódik az említett regényhez, hogy abban Judit a "titokzatos" harmadik fél a házassági háromszögben. A jelen történet a cselédlányból nagyvilági hölggyé változó asszony története, aki vágyik a házasság biztonságára... persze minek árán? Az utóhangban pedig ott a feloldozás és a csattanó...
Márai hátborzongató képet fest a szerelemről, a magányról. Egyáltalán arról a másik valóságról. Amiről hallgatni szoktak.







KURT VONNEGUT: Macskabölcső
Helikon Kiadó
Várható megjelenés: 2013.11.08.

"Így megy ez" - Vonnegut-életműkiadás a Helikon Kiadónál A fekete humor nagymesterének életműve új sorozatban kerül az olvasók elé, a Helikon Kiadó gondozásában. A sorozat kötetei akképp követik majd egymást, ahogy annak idején megjelentek. Időrendben. Semmi szemezgetés, kimazsolázás. Vonnegut tudniillik ma már klasszikus szerző.

RÖVID TARTALOM A "Macskabölcső" Kurt Vonnegut szatirikus véleménynyilvánítása a modern emberről és annak őrültségéről. Apokaliptikus mese a bolygó végzetéről, a főszerepben egy törpével; egy teljesen új teológia, egy kalüpszóköltő tollából; egy pokolfekete, fatalista, könnyfakasztóan mulatságos vízió a jövőről. A "Macskabölcső", mely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot, a huszadik század egyik legfontosabb irodalmi alkotása - és Vonnegut talán legjobb regénye.


JAKOBS KATE: Tű, fonal, Róma
I.P.C. Mirror
Várható megjelenés: 2013.10.14.

Barátságok, szerelmek, családi titkok, melyek a csodálatos Róma színfalai között teljesednek ki.
"Meleg és megnyugtató, akár egy puha kötött takaró."
Ahogy szépen fokozatosan egyre tisztábban látjuk egy kötés mintáját, és hogy mi lesz a végeredmény, a történet főszereplői úgy értik meg egyre inkább, mekkora öröm és időnként milyen nehéz anyának, gyermeknek, feleségnek és barátnak lenni.
A Péntek esti kötőklub tagjai már öt éve találkozgatnak a manhattani Walker és Lánya fonalboltban. Az elmúlt években mindegyikük életében sok változás történt - a főiskolás Dakota egyre nehezebben viseli, hogy mindenki jobban tudja nála, mihez kezdjen az életével, Darwin izgatottan készül az anyaságra, Catherine válása után az igaz szerelmet keresi, a lányát egyedül nevelő Lucie komoly családi problémákkal szembesül, Anita pedig, aki hamarosan feleségül meg szerelméhez, Martyhoz, rájön, hogy csak akkor lehet felhőtlenül boldog, ha szembenéz a múltjával, és lezárja annak egy fájdalmas fejezetét.
Bárhogy is alakul a szereplők élete, továbbra is összeköti őket a sok közös emlék, és természetesen a kötés, s közben biztosak lehetnek abban, hogy mindig számíthatnak egymásra.

JÁSZ ATTILA: Belső árnyék
Kortárs versek
Kortárs Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.10.

Három versciklus, három életmű, négy alkotó. Csontvári Kosztka Tivadar, Andrej Tarkovszkij és a tragikus halálú fiatal festőművész, Kaposi Tamás életműve köré szövődik a verseskötet. A sorokat olvasva festmények, filmkockák belsejében bolyonghatunk, miközben a lírai én a művészet mibenlétéről, örök problémáiról, a küzdelemről, a kudarcról, a szenvedésen túli értékekről, a szeretetről, a hitről vall. A három művész munkái nyomán Jász Attila megrajzolja a "küszöb-lét" vonalait, amikor még kérdés, hogy az ember képes-e átlépni saját belső árnyékát.

Jász Attila (1966) költő, író, az Új Forrás főszerkesztője. József Attila-díjas. Tatán él. 2011-ben a kötetben is szereplő "Naptemplom villanyfényben" című ciklusával megnyerte a Salvatore Quasimodo nemzetközi költőversenyt.





MERÉNYI KRISZTIÁN: Kanalas Zsuzsa mosdatása
Kráter Műhely Egyesület 
Várható megjelenés: 2013.10.15.

Merényi Krisztián három sikeres (groteszk, már-már abszurd) prózakötetbe tett izgalmas kirándulás után visszatért szülőföldjére, a költészet birodalmába. Kiruccanása nem volt hiábavaló, kincseket mentett át, segítségükkel újfajta lírai szemléletmódot teremtett. Eddig is tudta, hogy költőnek lenni: közszolgálat, ezután még jobban tudja: a költészet közképviselet, s elsősorban azok képviselete, akik önnön méltatlan sorsukat nem, vagy csak dadogva tudják világgá kiáltani. Nem kívülről-felülről szemléli és szánja az esendőket, hanem közülük valóként éli meg, s mondja ki sorsukat. Tehetsége alkalmassá teszi arra, hogy a világnyi bánatokat is sajátjaként köpje a botránkoztatók érzéketlen arcába. Joga van erre, hiszen "Ül a dombon, s óvja a napot, eledele a fény, éltetője a fény." A szerző új verseskönyve ígéretes folytatása eddigi művészi munkásságának, költészete egyre érettebb, nyíltabb, tisztább, a címadó vers (néhány másikkal együtt) máris bekerülhet a magyar líra aranykönyvébe. Reméljük, hogy nem csak oda, hanem az értő olvasók, a szolgálatot elfogadó közösség szívébe is.


TORNAI JÓZSEF: Éjfél
Kráter Műhely Egyesület
Várható megjelenés: 2013.10.11.

Tornai József 85. évébe lépett az idén. Kossuth Díjjal tűntette ki a magyar állam. Ugyanakkor ő maga is ünnepet kíván tartani - magát nem meghazudtolva, betegségei ellenére is - olvasói körében: új verseskötete mintegy ráadás a korábbi verseihez képest, ezzel lepte meg először a KRÁTER kiadó szerkesztőségét, majd reményeink szerint olvasóközönségünket! Tornai József Sashegyi Veinemöjnenként az ősi magyar-finnugor-türk versformákat ismerve, ezekhez hűen tálalja fel 75 versből álló "lakomáját": "éjfél" utáni lakomáját! A három nagyciklus mintegy az Omegától az Alfáig való visszavonulás útját rajzolja ki, vers-stációmál el-elidőzve: VALAMI FELÉ - A KÖLTŐ ÁGYA - ANYAMÉH. Tornai hű nemzedéke legjobbjainak kettős szellemi hűségéhez: a nemzet lelkiségének örök faggatásához és az egyén egzisztenciális kalandjának kiábrázolásához, megszólaltatásához! Mércéje, mértéke mintha fokozódna ebben a verseskötetben: azokat is megszólítja, akiket életében fordítóként felkeresett, ebben a kötetben felerősödik a társ-mesterekkel folyatott dialógus: Rilkéhez szóló Bor és kenyér című költeménye a legnagyobb misztérium iránti alázatát is fölvillantja.

FABIO STASSI: Charlie utolsó tánca
Libri Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.17.

Charlie Chaplin vallomást ír legkisebb fiának, Christophernek. Úgy érzi, a halál már a sarkában van. 88 éves, és hat esztendeje minden Szenteste látogatást tesz nála az Öreg Hölgy, aki magával akarja vinni. De egyezséget kötöttek: ha a Csavargónak sikerül megnevettetnie a látogatót, kap egy év haladékot a következő karácsonyig. Eddig hat alkalommal úszta meg, de ezúttal úgy érzi, nincs elegendő ereje még egyszer eljárni a táncot a Kaszással. Ezért akarja fiának, akit már nem lesz alkalma felnevelni, elmondani, amit mindig eltitkolt az életrajzírók - és talán egy kicsit önmaga - elől...
Sötét erdőkben bóklászó cigánykaravánokról, éhezésről és nyomorról, egy alkoholista apa és egy bomlott elméjű anya súlyos örökségéről, a cirkusz és varieté lenyűgöző, ámde kegyetlen világáról, Kalifornia első filmstúdióiról és az amerikai Közép-Nyugat álmos kisvárosainak mélyén szunnyadó gyűlöletről, üvegcsontú műlovarnőkről, csődbe ment impresszáriókról, és a nagy szerelem, a mozi születésének megdöbbentő titkáról mesél.
Az élő ágyúgolyók, szomorú bohócok és a filmipar szerencselovagjai között csetlő-botló Csavargó a tragédia és a komédia határának borotvaélén táncol, de ez a tánc a vágy, az illúzió, a szépség és a boldogság tánca.

KHALED HOSSEINI: És a hegyek visszhangozzák
Libri Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.24.

2013 szépirodalmi szenzációja - Khaled Hosseini új regénye a világ bestseller-listáinak élén! A 80 országban, 40 millió példányban eladott "Papírsárkányok" és "Ezeregy tündöklő nap" szerzőjének új regényét már az első hetekben világszerte többszázezren olvasták.
Hosseini mestere a rabul ejtő egzotikus történeteknek és a finoman szőtt mondatok mögött rejlő, mélyen emberi érzéseknek. Új regényében arról mesél, hogyan szeretünk, hogyan viselünk gondot egymásra, és a döntéseink hogyan rezonálnak a minket követő nemzedékek életében. Könyve nem áll meg a szülők és gyermekeik kapcsolatánál, hanem a testvérek és unokatestvérek kötődéseiből bámulatosan gazdag tablót festve mutatja be, hogyan sértjük meg, áruljuk el, becsüljük meg és áldozzuk fel egymást. Hogy milyen gyakran lepnek meg bennünket döntéseikkel és tetteikkel a hozzánk legközelebb állók - amikor a leginkább számítanánk rájuk. Miközben lap, lap után, a Földet körbeutazva követjük a regényszereplők ágas-bogas életét, sorsukat és szerelmeiket - Kabultól Párizsig és San Franciscótól a görög szigetvilágig -, az érzelemgazdag és magával ragadó történet belénk költözik és életre kel.

VIDA GÁBOR: Ahol az ő lelke
Magvető Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.14.

"Nem tudom, hogy miért hagytuk elveszni Erdélyt. Attól tartok, nem volt rá szükségünk."

Werner Sándor egykori honvédtiszt meggazdagodni indul az Újvilágba az első világháború kitörése előtt. Fiát is magával vinné, de a kivándorló hajóra csak az apa száll fel. Lukácsot a sors meg a kalandvágy Afrikába viszi. 1919-ben találkoznak újra, kifosztva, csalódottan, bujkálva a román hadsereg által megszállt Kolozsváron. Az apa: mert katona volt, a legendás Székely Hadosztály tisztje, és titkos küldetése van. A fiú: mert ellógta a háborút, és még mindig nem tudja, mihez kezdjen magával. Milyen volt az a világ, ahonnan elindultak, és milyen az, ahova megérkeznek? Mi történt a nőkkel, amíg a férfiak hadakoztak vagy lógtak éppen? És miért nem száll le talapzatáról a legnagyobb magyar király ércszobra, hogy beleszóljon a történelem menetébe, ha már az emberek tehetetlenek, vagy csak elrontani tudnak mindent?


PETRŐCZI ÉVA: "Mindt a gyerekkor"
Pro Pannonia Kiadói Alapítvány
Várható megjelenés: 2013.10.31.

Az elmúlt fél év - kötetben meg nem jelent - verstermése. A versek tematikailag tartalmazzák mindazt, amit a szerző az új évezred szűk másfél évtizedében megélt: sok örömöt és fájdalmat, emberi veszteséget és nyereséget, bemutatják a költő belső, lelki tájainak történéseit, az évek múlásával, a korosodással együtt járó küzdelmét és vele, az unokák hozta örömöket. Felvillantja az ősök és elődök példáját, a kortársakkal kapcsolatos reakciókat is. A földrajzi horizont is széles, magában foglalja mindenekelőtt a szülőhelyet, Pécset és Baranyát (ahová a költő most „visszahonosodik”), az alkotómunkájában fontos szerepet játszó Ferencvárost és Balatonfüredet, és tágulása folytán más európai helyszíneket is. Petrőczi Éva József Attila - díjas költő, ez tizenharmadik önálló verseskötete.




CHIMAMANDA NGOZI ADICHIE: Az aranyló fél napkorong
Sawasawa Kiadó
Várható megjelenés: 2013.10.30.

Két ikertestvér szerelmi története a felszított nemzetiségi gyűlölködéstől az olajmezők birtoklásáért polgárháborúba sodródott frissen független Nigériából elszakadt Biafrában.
A New Yorker szerint húsz legjobb fiatal író közé sorolt szerző éleslátással "elemzi" az eseményeket, a résztvevők énjét, miközben az olvasót végig a történet sodrásában tartja. Mesteri a meglepő befejezés. Megfilmesített változatát a 2013-as Torontói Nemzetközi Filmfesztivál mutatta be. ( www.tiff.net ) ( Felvillantja az olasz reneszánsz szobrászi technikát fél évezreddel megelőző ny. afrikai, művészi bronzmegmunkálást.)








ŐSZI RÓBERT: Kétté
Totem Kiadó
Várható megjelenés: 2013.10.15.

Álmodni csak múlt időben érdemes.
Tettárik Tamás sok év elteltével hazalátogat Magyarországra, hogy átvegye örökségét a halott nagyanyja után. Ő az egyedüli örökös. Nehezen barátkozik meg ezzel az új helyzettel. Minél előbb szeretne megszabadulni minden értéktől, ami az örökség részét képezi, ami valamikori családjához köti. Anna grafikus, nemrégiben végezte el az egyetemet, egy multinál robotol napi tizenkét órában, és elégedetlen a jelenlegi helyzetével. Gyerekkori barátnőjével, Rózsával egy új és szebb életet terveznek. Anna saját kávézóról álmodozik, ahol mindenki, aki betér hozzájuk, nyugalomra talál. A három ember sorsa egy közös ponton találkozik.
VALAHOGYAN, VALAMIÉRT. Misztikus kaland veszi kezdetét, amelyből többé senki számára sincs visszalépési lehetőség. Ahol a megnyíló kapuk azonnal be is záródnak, és csak egyetlen irányba, egy titkokkal teli világba vezet az út. Egy világba, ahol a jelen minden akaratát könnyedén felülírja a múlt önző sivársága.

"Kétté". Egy regény, amelyben minden BIZONYTALAN. Fájóan szép, dermesztően valóságos. Mert mindenki múltjában lappang valami feledésre váró, szívszorító titok, múltbéli történet. Mindenkiben, a lelke mélyén, a hajszálerek repedései közt ott lappang, folyton támadón egy csipetnyi "Kétté".

CHARLES BUKOWSKI: Posta
Trubadúr Kiadó
Várható megjelenés: 2013.10.11.

A "Posta" Charles Bukowski első regénye, amit állítólag három hét alatt írt.
A mű antihőse, Henry Chinaski "tévedésből" helyezkedik el a postánál, ahol permanens másnaposságtól szenvedve, kora reggel szortírozza és kézbesíti a leveleket, közben kölcsönösen alázzák egymást főnökeivel, az utcán nők és kutyák rontanak rá, szóval semmi izgalom, csak maga az élet...
Önéletrajzi regény, hiszen a szerző valóban hosszú éveken át dolgozott a postánál, azonban egy kis kiadó vezetője havi száz dollár jövedelmet ígért neki egész hátralévő életére, ha otthagyja ezt a munkát, és minden idejét az írásnak szenteli. Bukowski szerencsére elfogadta az ajánlatot...






CHUCK PALAHNIUK: Fulladás
Trubadúr Kiadó
Várható megjelenés: 2013.10.15.

Chuck Palahniuk negyedik regénye újabb lázálomszerű mélyrepülés az amerikai pszichébe. Victor Mancini szexmániások csoportterápiáin táplálja nemi éhségét, reménytelen szerelem hevíti Alzheimer-kóros édesanyja csinos kezelőorvosa iránt, miközben estéről estére megöli magát, hogy fedezni tudja a kórházi költségeket: éttermi vacsorák alatt szándékosan félrenyeli az ételét, hogy a megmentésére siető "nap hősei" a későbbiekben elkötelezett pártfogókként támogassák.
Palahniuk gyorsmontázsos mozaik-prózájában feleleveníti a korábbi műveiből ismerős motívumokat. A "Harcosok klubja" és a "Halálkultusz" önjelölt, önpusztító messiáshőseinek fehér izzású nihilizmusát egyfajta ciánkeserű optimizmusra cseréli: a "Cigányút" kínkeserves passió, egy cinikus-romantikus szerelmiháromszög-történet anya, fiú és szentlélek között, egyben maró humorú társadalmi szatíra, amely kisesszéiben egymás után számol le a vallás, az oktatás, az egészségügy, a média és a hatóságok intézményeivel. Az eszmélés, a megváltás lehetőségének meséje ez: lényegében arról a pillanatról szól, amikor a szerző szavaival "a függőségek többé már nem takarják el az igazságot."

CHUCK PALAHNIUK: Vegyes felvágott
Trubadúr Kiadó
Várható megjelenés: 2013.10.11.

"Harry felnézett a kis pontokon keresztül az égre. Kék volt, és rohadt magas. Harry nézte az eget, és próbált valami értelmet találni. De nem jutott semmire. Nem érezte át az örökkévalóságot. Vagy Istent. De még az ördögöt sem. De az embernek előbb Istent kellett megtalálnia, hogy megtalálhassa az ördögöt. Ebben a sorrendben érkeznek.
Harry nem szerette a súlyos gondolatokat. A súlyos gondolatok súlyos hibákhoz vezethettek. Aztán az öngyilkosságra gondolt - de csak úgy mellékesen. Mint amikor a férfiak arra gondolnak, hogy vesznek egy pár cipőt. Az öngyilkossággal a legnagyobb gond az, hogy lehet, valami még rosszabbhoz vezet. Igazából leginkább egy jéghideg üveg sör jött volna jól neki, aminek oldalán gyönyörűen gyöngyözik a pára."

A "Vegyes felvágott" Charles Bukowski életének utolsó évtizedében született novelláinak és verseinek gyűjteménye. A mű hozza a Bukowskitól megszokott, egyszerre megrázó, tragikus és vulgáris, egyszerre gyönyörű, lesújtó és felemelő, egyszerre életunt és életigenlő hangnemet, illetve a tőle megszokott stílust és minőséget. De nemcsak ezért ünneplendő, hanem azért is, mert nagyobbrészt versek szerepelnek benne, amiből Magyarországon eddig kevés jelent meg, és így elkezdhetünk ismerkedni Bukowskival, a költővel is.

MÁRKUS ANDRÁS: Elza
Ulpius-ház Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.11.

Az Ördög-tó környékére érve átlépjük a valóság határát. Ott vár bennünket Elza, a gyűlölt ikertestvér, kézenfog, és elkísér otthonába. Elvisz egy furcsa vidékre, bezár, és megtanít élvezni a rabság gyönyörét. A gyűlölet helyét átveszi a kéj, és fakaszt magából sokkal erősebb gyűlöletet. A tetteket nem a józan ész diktálja, hanem Elza, és az Ördög-tó mocsaras vidéke, mint egy nagy, fortyogó állat válik a téboly házőrzőjévé. A valóság már egy zavaros emlék, minden alárendelődik Elza vágyainak. Ő az, aki mellett a gyilkosok ártatlanokká válnak és az ártatlanok áldozatokká. Az áldozatot pedig meg kell fosztani nevétől, el kell venni tőle emlékeit, és egy új életet adni neki, amelyben az egyetlen szerepe, hogy áldozat.

Márkus András alig huszonnégy éves. Utolsó verseskönyve, "A kolozsvári orgia", 2011-ben látott napvilágot. A könyv megjelenése után a szerző egy erdélyi kisvárosban eltűnt. Fél évre rá bukkant elő. Folyton a testvéréről beszélt, egy Elza nevű lányról. Egyszerre volt a hangjában gyönyör és rettegés. Tudomásunk szerint a szerzőnek nincsenek testvérei.

T. O. TEAS: Karma
Ulpius-ház Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2013.10.10.

Amikor Tokióban megölték azt a lányt, Andy Fortani nyomozó Los Angelesben éppen a zuhany alatt állt. Tokióban hajnali négy óra volt, míg L.A.-ben az előző nap reggele. Fortani a zuhany alatt egy meglepetésekkel teli napra készülődött, bár erről még sejtelme sem lehetett.
A lány agyában, akit Tokióban megöltek, a szülőföldje járt. Egy poros kis út a mező szélén. Egy falu valahol Kelet- Európában, ahonnan Tokió a mesék világa volt évszázadokon át, amíg meg nem szállta az embereket valami viszketegség, és elindultak a világ minden tája felé szerencsét próbálni.

"Egy ilyen helyes lánynak nem lehetnek gondjai. Ezzel a külsővel megőrülnek érted a japánok..."





JONAS JONASSON: Az analfabéta, aki tudott számolni
Athenaeum Kiadó
Várható megjelenés: 2013.11.20.

A svéd irodalom fenegyerekének új világsikere. "A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt" szerzőjének új bestsellere immár magyarul!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése