2014. április 6., vasárnap

Programajánló: Shirin Neshat a Műcsarnokban

Shirin Neshat, iráni származású New York-i képzőművész alkotásaival először találkozhat a magyar közönség. A Műcsarnokban vetített videóinstallációi alig fél órát vesznek igénybe, mégis egy egész világot tárnak elénk – ahhoz viszont, hogy igazán megértésre találjanak ezek a művek, érdemes megismerni az alkotó élettörténetét.


Shirin Neshat Qazvin-ban, egy rendkívül vallásos kisvárosban nőtt fel Iránban. Szülei felső-középosztálybeli értelmiségiek voltak, hittek a tanulás fontosságában, és 17 évesen az Egyesült Államokba küldték tanulni. Az 1979-es iráni forradalom azonban mindent megváltoztatott: a művészt sokkolta, hogy egyik pillanatról a másikra Khomeini ajatollah irányítása alá került az ország, és megszűnt minden kapcsolata a családjával.

Irán fundamentalista iszlám országgá lett, s a nők olyan szexuális játékszerekké váltak, akiknek egyéni szinten a gyönyörszerzés, társadalmi szinten pedig a szaporodás az egyedüli szerepük. Khomeini ajatollah kitiltotta a nőket a közéletből, 74 korbácsütésben részesült, aki nem viselte a kötelező fátylat. A házasságba lépés korhatárát 18-ról 13-ra csökkentették, a nemi erőszak és a kölcsönös beleegyezés között nem tett különbséget a bíróság. A nőknek tilos volt megszólalniuk a nyilvánosság előtt, mert hangjuk felizgatná a férfiakat; szinte házi őrizetben tartották őket, és csak sürgős esetben hagyhatták el otthonukat. Khomeini rendszerének ideológiai alapjai tehát erőteljes nőgyűlölettel voltak átitatva.

Shirin Neshat életét alapjaiban rengették meg a kortárs iszlám társadalom visszásságai, csak 1990-ben, két évvel Ruholláh Homeini halála után érezte, hogy visszatérése biztonságos. Kétségbeesetten kereste a lehetőséget, hogy újra megtalálja kulturális gyökereit, először képeket készített Allah asszonyai címmel, majd ahogy az alkotó fogalmazta: „A képeim megmozdultak és történetet kezdtek mesélni.”